Velikonoční pečení
20.04.2011 21:16Pašijový týden je plný jarních dobrot. Všichni určitě znáte mazance, velikonoční nádivku, jarní polévku nebo špenát a zelí. Znáte také Jidáše? Co to jsou Jidáše? Je to tradiční velikonoční pečivo z kynutého těsta, které se peče na Zelený čtvrtek. Jidáše je nejlépe podávat rozkrojené a potřené medem. Děti jsem vůbec nemusela přemlouvat, abychom se do takového pečení pustili. Připravili jsme si kynuté těsto, kde jsme využili znalosti z matematiky, protože jsme odměřovali v dekagramech a decilitrech. Všechny děti se podílely na mísení těsta a proto nám tak krásně vykynulo. Ve chvíli, kdy jsme čekali až nám těsto "vyroste", jsme si povídali o velikonočních tradicích po celém světě a hlavně u nás v Česku. Podělili jsme se také o zážitky z uplynulých Velikonoc a věřte, že to bylo zajímavé :-) Konečně přišla dlouho očekávaná chvíle a my jsme začali krájet, válet, splétat, nastřihovat a nakonec zdobit rozinkami. Byl to velmi zdařilý projektový den, vyzkoušeli jsme si něco nového a pro mnohé zajímavého. Největší radost byla z toho, že si děti své vlastnoručně upečené Jidáše mohly sníst hned za tepla.
———
Zpět